Zdrowe i piękne włosy
Dieta

Zmień swoją dietę !

article_dietplan_mobile article_dietplan_tablet article_dietplan Dieta

Nadchodzi jesień, a wraz z nią coraz mniej typowo letnich warzyw i owoców – jednak jesienne warzywa to również skarbnica witamin i mikroelementów cennych dla Twojego organizmu, a także włosów! Korzystaj z produktów dostępnych w warzywniaku, tworząc urozmaicone posiłki każdego dnia. Zapoznaj się z poniższą dietą, której celem jest wzmocnienie wypadających i osłabionych włosów.

07:30 Śniadanie

Owsianka na wodzie z duszonym jabłkiem, masłem i cynamonem

Składniki: płatki żytnie, daktyle bez konserwantów, ziarno białego sezamu, suszona papryka słodka, olej lniany, sól Sposób przygotowania: Płatki owsiane podprażyć w stalowym lub emaliowanym naczyniu, dolać wrzątku, wkroić drobno pokrojone daktyle, dodać starte na tarce jabłko podprażone na patelni, szczyptę soli, kilka kropel soku z cytryny, szczyptę papryki słodkiej, gotować do miękkości, mieszając w razie potrzeby, by nie dopuścić do przypalenia; pod koniec gotowania dodać zmielone ziarna sezamu (1-2 stołowe łyżki na osobę), wymieszać dokładnie. Podawać na ciepło, polać na talerzu olejem lnianym.

10:00 Drugie śniadanie

Sałatka z pomidorów i rukoli, oliwy, plaster białego sera owczego

13:00 Obiad/lunch

Gotowany ryż pełnoziarnisty, gulasz z piersi indyka z warzywami gotowanymi/duszonymi (cukinia, pomidory, papryka, cebula, zioła)

15:00 Podwieczorek

Herbata ziołowa, garść pestek dyni

17:30 Kolacja

Gotowana kasza jaglana, duszona cukinia z cebulką i czosnkiem lub zupa warzywna z łyżeczką masła -np. kalafiorowo-brokułowa

07:30 Śniadanie

Koktajl owocowy: szklanka jogurtu naturalnego, morele, dojrzały banan, łyżka płatków owsianych, szczypta cynamonu

10:00 Drugie śniadanie

Owoce sezonowe (borówki amerykańskie, brzoskwinie), garść pestek dyni lub słonecznika

13:00 Obiad/lunch

Kasza z warzywami plus surowe warzywa; sałatka z pomidorów i cebuli cukrowej

15:00 Podwieczorek

Herbata ziołowa, zielona lub melisa, garść pestek dyni lub słonecznika

17:30 Kolacja

Zupa krem z warzyw sezonowych

Sposób przygotowania: ugotować warzywa; włoszczyzna plus dynia hokkaido (nie trzeba obierać ze skórki) lub cukinia – doprawić startym świeżym imbirem, pieprzem, solą, papryką, curry, zmiksować wszystko na krem. Podawać z łyżką dobrej oliwy lub oleju lnianego.

Kasza jęczmienna, duszone liście czosnku lub jarmużu (jarmuż można przygotować jak liście szpinaku z solą i czosnkiem, ale należy je dłużej dusić, podlewając lekko wodą).

Ogórek zielony

Kefir

07:30 Śniadanie

Koktajl pomidorowy: obrane ze skórki pomidory miksujemy ze szczyptą pieprzu cayenne, następnie dodajemy soli i łyżeczkę dobrej oliwy.

10:00 Drugie śniadanie

Herbata ziołowa, owoce sezonowe

13:00 Obiad/lunch

Zupa krem i kasza gryczana z masłem zmiażdżonym czosnkiem, oliwą i natką pietruszki z surówką z kiszonej kapusty

15:00 Podwieczorek

Herbata ziołowa garść pestek dyni lub słonecznika

17:30 Kolacja

Kasza jęczmienna, cukinia grillowana w piekarniku, buraczki ugotowane starte na tarce doprawione solą pieprzem sokiem z cytryny, ogórki małosolne

07:30 Śniadanie

Koktajl na mleku sojowym: szklanka mleka sojowego, garść namoczonych przez noc migdałów, szklanka malin, dojrzały banan

10:00 Drugie śniadanie

Prażone jabłko z cynamonem i miodem lub owoce sezonowe (np. szklanka śliwek)

13:00 Obiad/lunch

Kasza, buraczki, ogórki małosolne

15:00 Podwieczorek

Herbata ziołowa, garść pestek dyni lub słonecznika

17:30 Kolacja

Sałata: kapusta pekińska lub dobra sałata, cebula, sos vinegrette lub oliwa i sos balsamiczny Pieczona cukinia w piekarniku : plastry cukinii skropić oliwą, solą, czosnkiem, ostrą papryką, wstawić do piekarnika na 10-15 -20 min, aż zmięknie i lekko się przypiecze. Można tak zapiekać plastry cukinii, bakłażana, dyni hokkaido (z pieprzem cayenne, plasterkami czosnku, cynamonem, solą, oliwą i ziołami, np. tymiankiem, oregano)

07:30 Śniadanie

Owsianka jak w dniu pierwszym

10:00 Drugie śniadanie

Owoce sezonowe

13:00 Obiad/lunch

Pieczone plastry cukinii, mix zielonych sałat z oliwą i sokiem z cytryny

15:00 Podwieczorek

Herbata ziołowa

17:30 Kolacja

Pieczone warzywa; ziemniaki, cukinia lub dynia, marchewka, cebula, zioła, surówka z kiszonej kapusty ze startym na tarce jabłkiem i oliwą

09:00 Śniadanie

Sałatka; sałata, ogórek, cebula, oliwki, ser feta lub owczy, pieczywo żytnie na zakwasie (1 -2 kromki)

11:00 Drugie śniadanie

Herbata ziołowa, owoce sezonowe

13:00 Obiad/lunch

Zupa warzywna z warzyw sezonowych (np. kalafiorowa lub ogórkowa)

Pieczone domowe mięso lub ryba, ryz gotowany pełnoziarnisty lub inny np. jaśminowy, sałatka z rukoli

15:00 Podwieczorek

Herbata ziołowa np. z kopru włoskiego, rumianek, melisa

17:30 Kolacja

Zupa z obiadu

08:30 Śniadanie

Owsianka z jabłkiem na mleku owsianym lub ryżowym lub na wodzie z włoskimi orzechami namoczonymi przez noc w wodzie

10:00 Drugie śniadanie

Owoce sezonowe

13:00 Obiad/lunch

Burgery buraczane, mix zielonych sałat, ryż gotowany


Burgery: ok. 2-3 średnie buraki (2 ubite szklanki po starciu) 1 czerwona cebula 2 duże ząbki czosnku 1 szklanka kaszy jaglanej 1/2 szklanki ziaren słonecznika 1/4 mąki pszennej pełnoziarnistej 1/4 szklanki oleju 2 łyżki ciemnego sosu sojowego 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 łyżeczka mielonej kolendry 1 łyżeczka mielonego imbiru (można dać świeży) 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne (można dać 1/4 łyżeczki) 3 łyżki ziaren sezamu sól świeżo zmielony czarny pieprz

  1. Obrać buraki. Ugotować kaszę jaglaną - dokładnie wypłukać kaszę pod bieżącą wodę (inaczej kasza będzie gorzka). Wrzucić do lekko osolonego wrzątku (2,5 szklanki wody na 1 szklankę kaszy). Na małym ogniu gotować ok. 15 minut, aż kasza wchłonie całą wodę.
  2. Piekarnik nagrzać do 200 stopni Celsjusza.
  3. Buraki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Drobno posiekać cebulę i natkę pietruszki. Czosnek posiekać bardzo drobno lub zetrzeć na tarce. Na suchej patelni podprażyć ziarna słonecznika.
  4. Wszystkie składniki przełożyć do dużej miski i wymieszać dokładnie. Warto użyć rękawiczek, bo burak bardzo barwi ręce.
  5. Formować zgrabne burgery i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Można je dodatkowo posypać odrobiną sezamu.
  6. Piec ok. 30-40 minut (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Następnie delikatnie przewrócić na drugą stronę i podpiec jeszcze ok. 10 minut lub 5 minut z funkcją grill.
  7. Podawać z podpieczonymi bułkami oraz warzywami i sosami.
15:00 Podwieczorek

Prawdziwe kakao na mleku roślinnym

17:30 Kolacja

Zupa krem z marchewki z masłem; obrane marchewki gotować jedną godzinę, zmiksować na krem dodając łyżeczkę masła

Eksperci współpracujący przy opracowaniu artykułu:

www.kostujlotka.pl
Dietetyk Katarzyna Bychowska – Koczergo

pobierz dietę w pliku PDF powrót