Zdrowe i piękne włosy
Dieta

Jadłospis przyjazny włosom

Dieta
Śniadanie

Domowe musli na szybkie śniadanie:

W dużym słoju zmieszaj:


  • 2 porcję płatków owsianych,
  • 1 porcję płatków jęczmiennych,
  • 1 szklankę płatków orkiszowych,
  • 1 porcję pestek słonecznika,
  • 1 porcję pestek dyni,
  • 1 porcję migdałów,
  • pół porcji ziaren sezamu,
  • 1 porcję ziaren lnianych,
  • 1 porcję rodzynek,
  • 1 porcję posiekanych suszonych moreli niesiarkowanych.

Na jedno śniadanie bierzemy 4-5 łyżek mieszanki zalewamy wrzątkiem i trzymamy pod przykryciem kilka minut aż płatki wchłoną wodę. Dobrze jest przyprawić płatki szczyptą cynamonu, startym kawałkiem imbiru, można też dodać łyżeczkę masła.

Musli można też przygotować w formie granoli: zmieszane musli rozrzucamy na dużej blaszce do pieczenia i polewamy 3 -4 łyżkami słodu jęczmiennego lub daktylowego, 3-4 łyżkami dobrej oliwy, połową szklanki soku jabłkowego. Wszystko razem mieszamy dokładnie i pieczemy w piekarniku ok 1-1,5 h w temp. 90 stopni, mieszając co jakiś czas. Kiedy granola zmieni kolor na lekko złoty, to znak że jest gotowa.

Drugie śniadanie

15 orzechów, duży owoc i herbata ziołowa

Obiad/lunch

Gotowany ryż, gulasz z piersi indyka z warzywami; cebula, papryka i cukinia duszone na oliwie, *można dodać również suszone algi i przyprawy do smaku; imbir, pieprz, sól lub curry.

Kolacja

Jarmuż duszony z czosnkiem, solą i suszonymi pomidorami, do tego gotowana kasza jaglana z łyżeczką czarnego sezamu.

Śniadanie

Domowe musli z jogurtem lub maślanką.

Drugie śniadanie

Garść pestek dyni lub orzechów, herbata ziołowa.

Obiad/lunch

Warzywa gotowane na parze: brokuł, ziemniak i cukinia polane łyżką oliwy lub oleju z pestek dyni. Udekorowane pomidorkami koktajlowymi i rukolą, posypujemy algami.

Kolacja

Kasza z oliwą i czosnkiem, mix zielonych sałat z pomidorem, ogórkiem i odrobiną sera pleśniowego.

Śniadanie

Owsianka z jabłkami.

Składniki: płatki owsiane, jabłka, jagody goi lub żurawina, świeży imbir, olej lniany, sól, cynamon.

Drugie śniadanie

Jajko na miękko, sałatka z pomidora i pestek dyni.

Obiad/lunch

Ulubiona ryba upieczona z niewielką ilością tłuszczu, do tego kasza jaglana z masłem czosnkowym i natką pietruszki, sałatka z brokułów (brokuły tylko zalewamy wrzątkiem i trzymamy 3-4 minuty, nie gotujemy, odcedzamy) pomidora i pestek słonecznika lekko podprażonych na suchej patelni.

Kolacja

Grillowana cukinia i bakłażan przyprawione odrobiną oliwy i czosnku. Surowe warzywa; sałata z rzodkiewką pokrojoną w cienkie plasterki w oliwie ziołowej lub domowa zupa warzywna.

Śniadanie

Owsianka z daktylami i sezamem

Składniki: płatki owsiane, daktyle bez konserwantów (niesiarkowane), ziarno białego sezamu, świeży imbir, suszona papryka słodka, olej lniany, sól.

Drugie śniadanie

Garść orzechów nerkowca, grejpfrut.

Obiad/lunch

Zupa warzywna

Risotto z owocami morza i ulubionymi dodatkami.

Kolacja

Sałata grecka: sałata, rukola lub roszponka, ogórek, pomidorki koktajlowe, cebula (najlepiej cukrowa), oliwki, zioła np. prowansalskie, 1-2 łyżki oliwy z oliwek

Śniadanie

2 kromki chleba pełnoziarnistego z masłem i domowym pasztetem warzywnym, pomidor lub ogórek.

Drugie śniadanie

Szklanka soku pomidorowego.

Obiad/lunch

Spaghetti bolognese z dużą porcją warzyw.

Kolacja

Domowy pasztet warzywny i mix warzyw surowych: cykoria, kalarepa, rzodkiew, marchewka, papryka.

Autorką jadłospisu jest

Dietetyk Katarzyna Bychowska-Koczergo

www.instytut-lakoci.pl

powrót