Strona korzysta z plików cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Szczegóły dotyczące plików cookies znajdziesz w Polityka Prywatności.
Zdrowe i piękne włosy
Dieta

Dieta sprzyjająca włosom

Dieta Dieta Dieta Dieta

Dbanie o wypadające włosy, to nie tylko stosowanie dobrych kosmetyków i suplementów diety, ale również prawidłowe ułożenie jadłospisu. Dieta dla dobrej kondycji włosów powinna obfitować w świeże warzywa, więc obecnie jest najlepszy czas, abyś porządnie odżywiła swoje kosmyki, bazując na poniższym dwutygodniowym jadłospisie, opartym na warzywach, owocach oraz zielonych liściach. Dodatkowo dieta przedstawiona poniżej zawiera śladowe ilości glutenu, jeśli więc starasz się go unikać, to ten jadłospis jest właśnie dla Ciebie!

07:30 Śniadanie

Shake owocowo-zbożowy – 3 łyżki płatków owsianych, 3 daktyle, szczypta cynamonu, łyżka migdałów lub innych orzechów. Namocz wszystko w wodzie na noc, a rano zmiksuj ze szklanką truskawek i bananem.

11:00 Drugie śniadanie

Sałatka: sałata, kawałek wędzonego łososia, gotowane jajko, łyżka pestek dyni lub słonecznika podprażone lekko na suche patelni, oliwa z oliwek.

16:00 Podwieczorek

Garść pestek dyni i herbata ziołowa.

18:30 Kolacja

Gotowana kasza jaglana z oliwą, czosnkiem i koperkiem.

4 łyżki cieciorki w sosie pomidorowym z duszoną cukinią.

07:30 Śniadanie

Shake wzmacniający – dojrzałe awokado, szklanka mleka sojowego, garść liści szpinaku, szczypta soli i pieprzu, sok z cytryny.

11:00 Drugie śniadanie

Kolorowe warzywa do chrupania: marchewka, cykoria, papryka czerwona, rzodkiewki.

14:00 Obiad

Kasza jęczmienna oraz duszone liście młodej pokrzywy na oliwie z czosnkiem i suszonymi pomidorami.

16:00 Podwieczorek

Szklanka truskawek.

18:30 Kolacja

Makaron kukurydziany lub ryżowy z sosem pomidorowym, suszonymi pomidorami i świeżą bazylią.

Rucola z pomidorem i serkiem np. owczym lub kozim.

07:30 Śniadanie

Składniki: płatki owsiane, jabłka, jagody goji (opcjonalnie może być żurawina), świeży imbir, olej lniany, sól, cynamon. Płatki owsiane podpraż w stalowym lub emaliowanym naczyniu, dolej wrzątku, wkrój drobno pokrojone jabłka, dodaj owoców goji (lub żurawiny), kilka plasterków świeżego imbiru, szczyptę soli, kilka kropel soku z cytryny, szczyptę papryki słodkiej. Gotuj do miękkości, mieszając w razie potrzeby, aby nie dopuścić do przypalenia. Polej olejem lnianym, gdy wszystko będzie już na talerzu.

11:00 Drugie śniadanie

Szklanka truskawek.

14:00 Obiad

Gotowane szparagi z jajkiem sadzonym.

16:00 Podwieczorek

Surowe marchewki do chrupania.

19:00 Kolacja

Kawałek pieczonego kurczaka (bez skóry).

Duża porcja zielonej sałaty z dodatkiem młodych liści rzodkiewki z sosem winegret.

Gotowany kalafior.

07:30 Śniadanie

OWSIANKA Z DAKTYLAMI I SEZAMEM

Składniki: płatki owsiane, daktyle bez konserwantów (niesiarkowane), ziarna białego sezamu, świeży imbir, suszona papryka słodka, olej lniany, sól. Płatki owsiane podpraż w stalowym lub emaliowanym naczyniu, dolej wrzątku, wkrój drobno pokrojone daktyle, dodaj kilka plasterków świeżego imbiru, szczyptę soli, kilka kropel soku z cytryny, szczyptę papryki słodkiej. Gotuj do miękkości, mieszając w razie potrzeby, aby nie dopuścić do przypalenia. Pod koniec gotowania dodaj zmielone ziarna sezamu (1-2 stołowe łyżki na osobę) i wymieszaj dokładnie.

Polej olejem lnianym, gdy wszystko będzie już na talerzu.

11:00 Drugie śniadanie

Szklanka truskawek.

14:00 Obiad

Duszone liście jarmużu z czosnkiem i solą.

Sałatka z pomidora i młodych liści rzodkiewki z oliwą.

16:00 Podwieczorek

Owoce sezonowe.

18:30 Kolacja

Szparagi z płatkami migdałowymi i wegańskim parmezanem.

Sałatka z cieciorki, gotowanego jajka, gotowanego buraka, ogórka małosolnego z oliwą z oliwek, solą i pieprzem.

Przepis: Szparagi

z płatkami migdałowymi i wegańskim parmezanem

Składniki na około 2 - 4 porcje:

  • pęczek zielonych szparagów
  • sól i czarny pieprz
  • dodatkowo do podania: oliwa z oliwek i płatki migdałów

Migdałowy parmezan:

  • 1 szklanka migdałów
  • 1/4 szklanki płatków drożdżowych
  • szczypta chili
  • spora szczypta soli morskiej

Przygotowanie:

  1. Przygotowanie parmezanu: wszystkie składniki dodaj do blendera lub młynka do kawy i zmiel na pył.
  2. Przygotowanie szparagów: szparagi umyj w zimnej wodzie, dokładnie płucząc główki. Odetnij zdrewniałe końcówki. Jeśli szparagi są grube i mają wyraźne łuski, to możesz obrać je obieraczką do połowy wysokości, jeśli jednak są cienkie, to nie ma takiej potrzeby.
  3. W dużej patelni lub garnku zagotuj wodę z odrobiną soli, dodaj szparagi i gotuj 3 - 5 minut w zależności od grubości szparagów.
  4. Wyjmij szczypcami lub przy pomocy cedzaka. Ułóż na dużym talerzu i lekko obsyp solą i czarnym pieprzem. Na koniec skrop oliwa i posyp migdałowym parmezanem i dodatkowo płatkami migdałów.
07:30 Śniadanie

Shake owocowo-orzechowy – na noc namocz w wodzie garść migdałów i 3 suszone morele lub śliwki. Rano zmiksuj wszystko ze szklanką truskawek i dojrzałym bananem.

11:00 Drugie śniadanie

Owoce

14:00 Obiad

Warzywa kolorowe do chrupania i sałatka.

17:00 Podwieczorek

Surowe marchewki do chrupania.

19:00 Kolacja

Pieczony łosoś z warzywami: cebulka dymka, cukinia, kilka pieczarek, czerwona papryka. Surówka z kiszonej kapusty.

09:00 Śniadanie

Jajecznica z 2 jajek.

2 kromki chleba czysto żytniego na zakwasie z masłem i pomidor.

11:00 Drugie śniadanie

Duża porcja truskawek z łyżeczką syropu klonowego i octu balsamicznego.

14:00 Obiad

Pieczone domowe mięso i ryż gotowany.

Sałatka wiosenna łąkowa: liście mlecza z suszona żurawiną, pokrojonym jabłkiem, oliwą z oliwek i plasterkami rzodkiewki.

17:00 Podwieczorek

Owoc

19:00 Kolacja

Bezglutenowe ciastka z ciecierzycy

Składniki:

  • 1 puszka cieciorki (400 g) lub 1 1/2 szklanki ugotowanej ciecierzycy
  • 1/2 szklanki masła orzechowego
  • 1/4 szklanki syropu klonowego, z agawy lub innego
  • 1/4 szklanki mąki z amarantusa
  • 1/2 gorzkiej czekolady, drobno posiekanej
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1/4 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki proszku

Przygotowanie:

  1. Piekarnik rozgrzej do 175 stopni. Wszystkie składniki poza czekoladą zmiksuj przy pomocy blendera na gładką, jednolitą masę. Następnie delikatnie wmieszaj czekoladę.
  2. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia nakładaj po łyżce masy, następnie przy pomocy widelca spłaszcz ciasteczka. Piecz przez 10 - 15 minut do czasu, aż ciasteczka będą złote. Następnie wyjmij z piekarnika i kompletnie wystudź.
09:00 Śniadanie

Owsianka z jabłkiem na mleku owsianym lub ryżowym.

11:00 Drugie śniadanie

Szklanka truskawek.

3 ciasteczka z ciecierzycy.

14:00 Obiad

Pieczone domowe chude mięso (np. szynka, łopatka) i szpinak duszony z czosnkiem na oliwie. Sałatka z rucoli, gotowanego buraka pokrojonego w plasterki i kilku truskawek pokrojonych w plasterki. Sałatkę polej oliwą i sosem balsamicznym, możesz dodać łyżkę sera pleśniowego, feta lub owczego.

17:00 Podwieczorek

Owoce.

19:00 Kolacja

Gotowane szparagi z masłem.

07:30 Śniadanie

Ulubiona owsianka lub koktajl.

11:00 Drugie śniadanie

Dwa gotowane jajka, zielona sałata i pomidor.

14:00 Obiad

Kawałek domowego pieczonego mięsa, gotowany kalafior i pomidor.

17:00 Podwieczorek

Surowe marchewki i rzodkiewki do chrupania.

19:00 Kolacja

Zupa ogórkowa na wodzie bez śmietany.

07:30 Śniadanie

Koktajl truskawkowo-bananowy na mleku kokosowym (zrób dwie porcje, bo będzie on również na kolację) .

Przepis na mleko kokosowe

Składniki przepisu na mleka kokosowego

  • 200 g wiórków kokosowych
  • 1,2 l wody

Przygotowanie:

  1. Wiórki włóż do garnka i zalej przegotowaną lub mineralną wodą. Odstaw na noc.
  2. Rano podgrzej garnek tak, aby wiórki z wodą były ciepłe, na tyle by parzyły w palce.
  3. Masę miksuj blenderem przez kilka minut.
  4. itko wyłóż gazą i przelej masę. Odciśnij wiórki. Mleko przelej do butelki i trzymaj w słoiku w lodówce. Rozwarstwianie jest normalne. Przed użyciem musisz potrząsnąć kilka razy butelką.
11:00 Drugie śniadanie

Sałatka z cykorii, pomidora i awokado.

14:00 Obiad

Zupa ogórkowa.

17:00 Podwieczorek

Owoc lub surowe marchewki.

18:30 Kolacja

Koktajl truskawkowy ze śniadania.

powrót